Dodge Dart Forum banner

1 - 7 of 7 Posts

·
Registered
Joined
·
9 Posts
Discussion Starter #1 (Edited)
2015 Dodge Dart SXT 2.4L
106K

I have a rattle noise on a cold startup of the car once it warms up it tends to go away. When car is in Park, Reverse and Neutral it rattles. Sounds like metal with metal hitting and also like an exhaust leak sound.

I replaced the Serpentine belt with a new tensioner and idler pulley. However, the noise is still there. I will be inspecting the Valve cover for any damage and checking the timing chain slack tomorrow. Has new motor mounts as well.


Does anyone have the service manual on the timing chain, guides and tensioner removal?

Thanks
 

·
Super Moderator
Joined
·
3,492 Posts

 

·
Registered
Joined
·
9 Posts
Discussion Starter #3
Thanks


Thank you
 

·
Registered
Joined
·
1 Posts
I would love to know if that was a fix. I have a grumbling noise coming from front right of dashboard. Sounds almost like walking a county trashcan down a gravel driveway or a failure in the exhaust system. Replaced VC Gasket and did not fix. Didn't check chains tension while I had cover off. guess I should have.

On start up for about 30min or so.
Neutral/1-6/Reverse All make noise when giving it throttle.
Does get quieter but doesn't fully go away.
Also feel a loss in power from before the sound started happening about 2 weeks ago.
2013 2.0/115k miles.
 

·
Super Moderator
Joined
·
3,492 Posts
Check your serpentine belt and tensioner. The tensioner has a bearing that could make noise.
 

·
Registered
Joined
·
9 Posts
Discussion Starter #6
I would love to know if that was a fix. I have a grumbling noise coming from front right of dashboard. Sounds almost like walking a county trashcan down a gravel driveway or a failure in the exhaust system. Replaced VC Gasket and did not fix. Didn't check chains tension while I had cover off. guess I should have.

On start up for about 30min or so.
Neutral/1-6/Reverse All make noise when giving it throttle.
Does get quieter but doesn't fully go away.
Also feel a loss in power from before the sound started happening about 2 weeks ago.
2013 2.0/115k miles.
Well, I have not fixed it due to the dealer's lead time on getting the part. The dealer said around 7-8 days. Waiting on the part. Hopefully, it fixes it.

The rattle noise is heard sometimes at startup, when it's warm sometimes, definitely at low rpms going around 15-30 MPH. Kind of like a slight knocking rod. At high rpms the rattle goes away. Funny thing the car was fine I started it up one day then I was like something is not right. I replaced the serpentine belt and the idle, tensioner pulley as preventive maintenance however, the problem still existed.

I uploaded a video with the noise to help everyone out. I will keep the thread updated for future reference.

Rattle Noise Video

Noise is at 4 Seconds and around 53 seconds

 
1 - 7 of 7 Posts
Top